Blog cikkek. Krimzon Kft. Minden ami mezőgazdaság

Palánták átültetése

Krimzon Kft
Krimzon Kft
2020.08.25 18:44
Palánták átültetése

Palánták átültetése

Ha a növény gyökerei olyan nagyokká válnak, hogy az egész helyet kitöltik a palántázó cserépben, akkor "stresszbe" kerülhetnek és nem fognak jól "teljesíteni", ezért itt az ideje áthelyezni őket a kertbe.

A növények megfelelő növekedésének és egészségének fenntartása érdekében gyökereiknek megfelelő légáramlást és elegendő nedvességet igényelnek a tápanyagok megfelelő felvételéhez. Mielőtt a gyökérhez kötődnének, készítsen egy tervet a növények átültetésére nagyobb különálló edényekbe.

Palánta ültetés. Palánta forgalmazás

Válasszon olyan edényeket, amelyek átmérője és magassága 2″-4″, vagy használja az általános szabályt, miszerint az új edényeknek kb. 25%-kal több gyökérterületet kell biztosítaniuk, mint jelenleg. Az átültetés egy kis pluszmunka, ám megtérül az átültetés sikere és az esetleges hozamok.

A csemete kezelése az átültetés során

A csemete kezelésénél kulcsfontosságú tipp az, hogy soha ne fogja meg a szárát. Sérülés után a szár általában nem áll helyre. Ehelyett fogja a palántákat a leveleiknél. A levél megtörése nem olyan káros, mint a száruk véletlenszerű sérülése. Csináljon egy nyílást a talajkeverékben az edényen, és óvatosan helyezze be a gyökérlabdát, enyhén megszilárdítva az új talajt körülötte. A konyhai villával vagy az egy eldobható pálcával jól eltávolíthatjuk a gyökérgolyót az eredeti bélésedényből.

Mikor kell átültetni a palántákat a kertbe

Még akkor is, ha a hőmérséklet elég magasra emelkedik, gondolkodjon a növények kertbe történő átültetéséről, nem kell elkapkodni. Drága palántáinak meg kell erősödniük, hogy elviseljék a kültéri durva, valós környezetet anélkül, hogy túlzott stresszbe kerülnének. Mindig számítson 1 teljes hetet az ültetési ütemtervbe erre a fokozatos erősítési időszakra.

Keressen egy biztonságos, széltől védett helyet, részben napfényben vagy tompított napfényben, hogy a nap legmelegebb időszakában biztonságosan el lehessen helyezni a földbe. Vegyük ezt egy „növényi szünetnek”. Mielőtt a nap lenyugszik a horizont alá délután, hozza vissza növényeit éjszakára beltérbe. A talaj gyorsabban kiszárad, ha nagyobb a levegőáram és az expozíció, ezért az "erősődési" időszak alatt gyakran ellenőrizze őket. Vigyázzon a hervadás korai jeleire. A napi 2–4 óra megengedett a szoktatáshoz.

Zöldségek, amelyek nem szeretik az átültetést

Néhány zöldségnövény bizony nem értékeli, ha elkezdi az átültetést. Sok gyökér típusú növény, mint például a sárgarépa, a répa, a fenyőmag nem segíti elő a tartályokban történő ültetést és az ültetvényeket. Ugyanakkor a legtöbb tök, például az uborka, a tök és a görögdinnye növények, nem szeretik, ha gyökereiket piszkálják. Az ilyen típusú növényeket tér tőzeg cserépben vagy nedvesedő ostyákban elhelyezése a legjobb megoldás. Még ezekkel az ültetvényes edényekkel is érdemes óvatosan levágni a sarkokat a tőzegcserépből, vagy a háló alját becsavarni az elültetés előtt, hogy az új gyökerek könnyebben menjenek el a kerti talajba.  A borsó és a bab nem problémás az átültetés tekintetében, tehát ez a lehetőség számukra is megfelelő.

A Krimzon Kft-nél minden szükséges segítséget megkap. Nézze meg webáruházunkat, és vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben minőségi palántákra lenne szüksége. Klikk ide>>>>>