Blog cikkek. Krimzon Kft. Minden ami mezőgazdaság

Helyre állt a mezőgazdaság, további növekedő tendencia várható az egyes ágazatokban! Egy a hiba...

Krimzon Kft
Krimzon Kft
2020.10.30 16:10
Helyre állt a mezőgazdaság, további növekedő tendencia várható az egyes ágazatokban! Egy a hiba...

Helyre állt a mezőgazdaság, további növekedő tendencia várható az egyes ágazatokban! Egy a hiba: nincs elegendő munkaerő! A tavaszi, kezdeti pánikhelyzethez képest, az őszi szezonra realizálódni látszik az agrárium helyzete, és ezen belül a mezőgazdaság is

Az erős pánikhelyzet elmúltával visszaálltak a piacok, és mivel a különleges helyzet rámutatott a szektor fontosságára, így a jövőben tovább nagy mértékű fejlesztések és kényelmesebb munkakörnyezet kialakítása várható.

Munkaerő hiány a mezőgazdaságban. Krimzon Kft

Bár nem csak a Covid okozta nehézségekkel kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, amit a zárlatok feloldása, a nyári vendéglátóipari és turisztikai fellendülés nagy mértékben orvosolni tudott.

A kártevők egyre nagyobb mértékű szaporodása is kihívások elé állítja a gazdaságokat, és az ellenük folytatott harc is egyre kilátástalanabbnak tűnik, mivel a környezetvédelem egyre szorosabb határt szab a lehetőségeknek. Ugyanakkor az időjárási körülmények is nagyban befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét, amivel szempen pedig, mint ahogy eddig sem, a közeljövőben sem fogják tudni felvenni a szakemberek érdemben a harcot.

A legnagyobb visszafogó erő azonban, mely a fejlődést nagy mértékben hátráltatja, az a munkaerő hiánya. Korábban az ágazat a vendégmunkások nagymértékű bevonásával igyekezett pótolni a hiányzó dolgos kezeket, de a beutazási tilalmak gátat szabtak ennek a lehetőségnek. És bár sokan azt gondolnánk, hogy a járványhelyzet miatt utcára kerülő munkaerő szépen folyamatosan beszivárog a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokba, de kiderült, hogy ez a folyamat sokkal lassabban megy végbe, mint azt az előrejelzések megjósolták volna.

A más területeken dolgozók csak ritkán választják a termelői közeget munka alternatívaként, főképp, ha helyrajzilag is távol esik tőlük a munkalehetőség. A hiány főleg az alföldön tapasztalható, ahol sok a kétkezi munkát igénylő növénytermesztés, de a munka nélkül maradt vendéglátósok és eddig turisztikában dolgozók sokkal inkább a fővárosban és a megyeszékhelyeken élnek nagy számban. Tovább rontja a helyzetet, hogy a mezőgazdasági munkák nagy része nem egész éves állás, pusztán idénymunka, így sokaknak nem jelent valódi alternatívát a megélhetésre.

A konklúzió az, hogy az ágazatnak nagy mértékű fejlesztésen kell keresztül mennie ahhoz, hogy az emberi erőforrás hiányát pótolva, nagy volumenű fejlődésen tudjon keresztül menni. A gépesítés az egyetlen módja a munkfolyamatok gyorsításának és egyszerűsítésének, és az emberi munkaerő részleges kiváltásának.

Mi, a Krimzon Kft-nél már több, mint 20 éve valósítunk meg gépesítési és fejlesztési törekvéseket, ebből adódóan tudjuk, hogy a legtöbb gazdaság már nagyon is megérett erre a lépésre. A legtöbb esetben a finanszírozási kérdések szabják a gátat, de az új támogatási programok és a kormány fejlesztést segítő politikája nagymértékben hozzájárul, hogy a lehetőségek bővüljenek, és elérni is könnyebb legyen ezeket.

Számos rendkívül jó technológia bevezetésére van lehetőség, melyek hozzájárulhatnak a nagyobb mértékű és jobb minőségű termés eléréséhez. A gazdaságok számára pedig hosszú távon ezek nem jelentenek plusz kiadást, hiszen amit elköltenek a gépek megvásárlására, azt amúgy is kifizetnék munkabérek képében.

Érdemes hát megfontolni akár egy nagyobb volumenű fejlesztést, és még most kidolgozni a részleteket a gazdaságok számára, hogy a tavaszi vetési időszakban már megújult erővel kezdhessék meg a munkát.

Ha pedig segítségre van szükség, akár a tervek elkészítésében, a gépek beszerzésében és összeállításában, vagy a finanszírozás kidolgozásában, a Krimzon Kft készséggel áll rendelkezésre!